Gıda İntoleransı
Gıda intoleransı, vücudunuzun belirli bir gıdayı veya gıdadaki bir bileşeni sindirememesinden kaynaklanır. Bu durum, gıda alerjisinden farklıdır ve genellikle sindirim sistemi ile ilişkilidir. Gıda intoleransı olan kişiler, belirli bir gıdayı tükettikten sonra karın ağrısı, şişkinlik, gaz, mide bulantısı veya ishal gibi rahatsızlıklar yaşayabilir. En yaygın gıda intoleransı laktoz intoleransıdır. Bu, vücudun çoğunlukla süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinde bulunan bir şeker türü olan laktozu sindirememesidir. Gıda intoleransları genellikle ömür boyu sürer. Çoğu insan, sindirim sorunlarına neden olan yiyecekleri azaltır veya keserse semptomları kontrol altına alabilir.
Kişinin belirli yiyeceklere karşı hassasiyetinin nedeni çoğu zaman belirsizdir.
Semptomlar süt ürünleri yedikten sonra ortaya çıkarsa, laktoz intoleransı olabilir. Bu, vücudun süt, yoğurt ve yumuşak peynirlerde bulunan doğal bir şeker olan laktozu sindiremediği anlamına gelir.
Bazı insanlar buğdayı sindirmekte zorluk çekerler. Ekmek yedikten sonra şişkinlik, gaz, ishal, mide bulantısı ve mide ağrısı yaşarlar.